събота, ноември 19, 2011

Домашни Любимци: Хамстер

hamster
Дойде ред и на четвъртия най-популярен домашен любимец - хамстерът.

Макар първите сведения за хамстерите да датират от 1839 година, те биват опитомени едва след 1930 година, когато археологът Аарон Абрамс открива гнездо с 13 златисти хамстера. Тези 13 хамстера- 1 майка и 12 малки биват развъдени в лабораторни условия и са смятани за родители на всеки един представител на тази порода по света. Пропуснахме да споменем, че това гнездо е открито в Сирия. Именно Сирия и азиатските пустини са родината на малките гризачи.

Хамстерите са отлични домашни любимци по ред причини. Те са тихи, което е страхотно, ако имате проблемни съседи. Няма да се наложи да отделите много пари, тъй като отглеждането им е сравнително евтино. Не изискват голяма част от времето ви. Всичко това е хубаво, но най-хубавото е, че хамстерите са изключително сладки и любопитни животни, в които ще се влюбите мигновено!

Разбира се наред с всички тези плюсове отглеждането на хамстер има и своите недостатъци, за които трябва да сте подготвени.
  • Хамстерите са нощни животни- през деня те спят, а през нощта са будни. Това означава, че ще може да им се порадвате едва вечерта, както и тогава ще трябва да отделите задължителното време за игра, от което те се нуждаят. Също така макар тези сладури почти да не издават звуци, те са доста активни и ако направите грешката да сложите клетката в спалнята ви цялото ровене и тичане могат да ви влудят.
  • Друг проблем на хамстерите е техният кратък живот- 2-3 години. Разбира се за някои хора това може да е плюс тъй като не означава дългосрочна отговорност, но за хората, които истински се обвързват към своите домашни любимци, това е истинска трагедия.
  • Както споменахме хамстерите не се нуждаят от много грижи, но все пак трябва да сте готови да отделите време за: ежеседмично почистване на клетката, хамстерите се нуждаят от внимание и време за игра, за да бъдат щастливи и енергични, разбира се трябва да сменяте храната и водата им редовно и трябва да намирате време за редовни прегледи при ветеринар.
  • Както вече споменахме отглеждането на хамстер е сравнително евтино, но все пак трябва да сте наясно, че разходите ви няма да се изчерпат с това да си купите хамстера и неговата клетка. Вие ще трябва редовно да отделяте пари за храна, стърготини, лакомства (плодове и зеленчуци) с които да ги радвате, посещения при ветеринар и играчки за дъвчене.
  • Трябва да се има впредвид, че хамстерите не са най- добрият избор за домашен любимец, ако имате деца. Често децата не умеят да се държат достатъчно деликатно с тези слаби създания и в крайна сметка ги нараняват или стресират. Също така има вероятност хамстерът да захапе детето, ако той се почувства застрашен.
След като ви запознахме с някои от нещата, за които ще трябва да помислите преди да решите да си вземете хамстер, приемаме, че щом продължавате да четете това не ви е отказало. Време е да поговорим за приготовленията преди евентуалното закупуване на новия ви домашен любимец.
  • Като за начало трябва да имате впредвид, че има около 10 популярни породи хамстери всяка, от която притежава собствени характеристики. Проучете ги добре преди да направите своя избор!
  • Изборът на клетка също е важен- на всяка цена избягвайте овалните клетки тъй като те причиняват дискомфорт на вашия хамстер. Също така търсете клетка с малки разстояния между решетките за да не може вашия любимец да избяга. Аквариумите също вършат добра работа.
  • След като изберете клетка намерете подходящо място за нея. Постарайте се да е топло през зимата, тъй като хамстерите често изпадат в зимен сън, ако температурата падне под 17 градуса. Да е хладно през лятото, защото високите температури предизвикват стрес. Идеалната температура за хамстер е 22-23 C. Също така, ако имате други домашни любимци или малки деца трябва да се постараете клетката да е недостъпна за тях.
  • Следващото нещо, за което трябва да се погрижите са стърготините, с които ще постелите клетката. Задължително избягвайте кедровите и боровите стърготини тъй като са опасни за вашия хамстер. Най-добрият избор са стърготините от трепетлика. Целта не е просто да покриете клетката, а да бъде достатъчно дълбоко, за да може любимецът ви спокойно да се зарови вътре.
  • След стърготините поставете бутилката с вода на място, което ще бъде лесно достъпно за хамстера и ще е на разстояние от изхода на клетката, за да не може той да се покатери по нея и да избяга. Следва поставянето на купичка с храна и някаква играчка (колелото е добър избор, но не единственият).
След тези приготовления е време да отидете до зоомагазина и да купите вашия домашен любимец. След като знаете точно каква порода искате огледайте добре представителите й. Подръжте и погалете избраника си, за да сте сигурни, че е приятелски настроен (по принцип женските хамстери са по-агресивни).

След като вземете хамстера го поставете в предварително приготвената клетка. Не забравяйте да му обръщате внимание и да си играете с него редовно като увеличавате времето за игра постепенно, за да може да свикне с вас. Може да отнеме време преди да ви позволи да го докосвате, но това със сигурност ще се случи .Просто бъдете търпеливи и не го насилвайте. Важно е да свикне с вас постепенно! Също така трябва редовно да сменяте храната, водата и да чистите клетката му.

Това са основните неща, които трябва да знаете за отглеждането на хамстер. Разбира се в следващи статии ще получите по-детайлна информация за всичко това. Целта на тази статия е да ви запознае повърхностно с хамстерите и да улесни избора ви на домашен любимец. Ако имате въпроси може да ги зададете под формата на коментар или да ни пратите писмо на адрес liubimec1@gmail.com

1 коментар: