понеделник, ноември 07, 2011

Кучето- Най-добрият Приятел на Човека

В тази поредица от статии ще ви запознаем с различните видове домашни любимци и техните специфични нужди и характеристики с цел улесняване на избора ви. Започваме с най- популярния и обичан домашен любимец- кучето.

Най- ранните данни сочат, че опитомяването на кучетата е започнало преди 15 000 години, превръщайки ги в първите домашни любимци. Оттогава насам благодарение на своята пословична лоялност и полезност кучето се е утвърдило като най- добрият приятел на човека.

Освен първият и най- разпространен домашен любимец, кучетата са и най- разнообразните по отношение на породи. Около 300 са признатите чисти породи, а различните смесици между тях са безброй.

Огромното разнообразие и невероятните качества, които притежават кучетата ги правят един от най- желаните домашни любимци, но естествено отглеждането на куче е свързано с голяма отговорност и трябва добре да се прецени дали това е най- правилният избор за вас и дали средата, в която се намирате е добра за отглеждането на точно този домашен любимец.

Като собственик на куче трябва да осигурявате някои основни нужди на вашия любимец, за да може той да е щастлив. А може да бъдете сигурни, че ако вашето куче не е щастливо, то и вие като негов стопанин няма да бъдете. Ето един списък с тези нужди като на някои от тях ще се спрем по- подробно в следващи статии:
  • Правилно хранене- създаването на здравословна диета, на която вашият любимец ще се радва е една от основите за отглеждане на здраво и щастливо куче.
  • Дом- кучетата са щастливи когато се отнасяме с тях като с част от семейството. Дори и то да живее в двора ви все пак трябва да знае, че винаги е добре дошло в дома ви. За да постигнете това може да създадете негов участък като му сложите кучешко легло или нещо, което да разпознава като свое.
  • Физическа поддръжка- както вашето тяло, така и това на вашето куче се нуждае от редовни физически натоварвания дори и една разходка в квартала може да бъде достатъчна.
  • Посещения при ветеринаря- кучето ви трябва да минава профилактичен преглед при ветеринаря поне 2 пъти годишно. Също така не забравяйте, че колкото по- бързо бъде открито дадено заболяване, толкова по- лесно е да се лекува, затова не отлагайте посещението при ветеринаря още при първи симптоми, че нещо не е наред.
  • Хигиена- неща като къпане, ресане, миене на зъби и т.н. Създайте режим и се придържайте към него. Някои породи си имат своите специфични нужди като например подстрижка или по- често къпане.
  • Дисциплина- кучетата се чувстват най- добре в условия на строга дисциплина, затова и дресурата трябва да е задължителна част от ежедневието на вашия домашен любимец. Има много интересни книги по темата, а и тук ще срещнете доста полезни съвети за това как да се справите сами с тази трудна, но и носеща огромна радост задача.
Това са част от задълженията ви като стопанин. Преди да вземете окончателното решение да имате куче трябва да бъдете сигурни, че сте готови да ги изпълнявате.

Ако вече сте преценили, че можете да се справите със задълженията, които ви чакат и средата, в която живеете е подходяща значи е време за няколко съвета насочени към избора ви на куче.

Преди да вземете вашето куче е нужно сериозно да обмислите точно какъв домашен любимец търсите. Например ако сте активен и енергичен то едва ли ще се чувствате добре с някоя от по-мързеливите и спокойни породи. Също така ако сте подреден и обичате чистотата може би трябва да се насочите към порода, която няма да оставя огромни количества козина след себе си. Важно е вашият характер и начин на живот да съвпадат с тези на кучето ви , за да може да живеете в пълна хармония и да сте щастливи заедно.

За да определите правилната порода за вас е полезно създаването на списък с качествата и чертите на характера, които трябва да притежава вашият домашен любимец. Трябва ли ви куче пазач или гальовен дребосък, който да лежи в скута ви? Имате ли нужда от куче, с което може да бъдете спокойни покрай деца? Имате ли проблемни съседи, които да мрънкат и при най-малкия звук?

Съставете списък с всеки един въпрос, който се сетите и задължително отговорете честно! Ако не сте напълно искрен и дадете лъжливи отговори, просто защото си имате любима порода, може да се стигне до изключително неприятната ситуация вашето куче и вие да не си подхождате. Ситуация, която често се осъзнава твърде късно.

След като сте съставили списък и сте избрали една или няколко породи подходящи за вас, е време да изберете вашия домашен любимец. За целта ви съветваме да разгледате сайтовете или директно да се свържете с клубове членуващи в Българска Републиканска Федерация по Кинология (БРФК). Там ще намерите развъдници на породисти и отлично гледани кучета, за които ще можете да получите цялата информация, която ви интересува. Списък с клубовете членуващи в БРФК може да намерите ТУК

Разбира се не всеки е готов да заплати високите цени за куче от подобен клуб. Като най-добър вариант за тези хора се е утвърдил търсенето на кучета отглеждани в семейства, които притежават частично или не притежават родословие. Някои задължителни условия при този вариант са : да се отиде на място, за да се видят родителите, условията, в които те живеят, особености на техните характери и поведение и да се зададат всички въпроси, които биха ви интересували.

Тук задължително трябва да споменем и приютите за кучета. Там едва ли ще намерите породисто или дресирано куче, но със сигурност ще намерите един симпатичен и верен приятел, чийто живот ще промените завинаги.

Препоръчително е да избягвате борсите независимо дали са от България или чужбина тъй като там често се внасят кучета с фалшифицирани родословни дървета.

Това са нашите съвети свързани с вземането на решението дали кучето е домашният любимец за вас, изборът на породата и от къде да бъда закупено. В следващи статии ще обърнем внимание на това как да подготвите дома си и на първите стъпки при отглеждането на новия ви домашен любимец.

Надяваме се, че тази статия ще ви бъде полезна при избора ви на домашен любимец. Ако имате въпроси не се колебайте да попитате под формата на коментар или писмо на адреса liubimec1@gmail.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар