понеделник, ноември 07, 2011

Домашни Любимци: Рибки

рибки
След кучето и котката, рибките са третият най- разпространен домашен любимец в света. Това е така, защото рибките са евтин и лесен за отглеждане вариант. Няма нужда да ги разхождате или пък да чистите космите и тоалетните им както при някои други домашни любимци. Това, от което се нуждаят рибките, е да ги храните 2 пъти на ден ( с правилната храна ), да поддържате аквариума чист и от спокойствие. В замяна вие ще получите удоволствието от това да наблюдавате как те играят по между си или с вас, красотата, която те ще придадат на вашия дом и спокойствието ( доказано е, че гледането на рибки спомага за лекуването на високо кръвно, стрес и безсъние ). В тази статия ще споделя с какво трябва да се съобразите преди да си вземете рибки и при тяхното отглеждане.
Но преди това някои интересни факти:
  • Сведения за първите риби датират от над 450 милиона години, което ги прави по- стари от динозаврите
  • Хората отглеждат рибки от над 1000 години
  • Има над 25 000 вида риби и се смята, че съществуват още над 15 000 , които не са идентифицирани
  • Най- дребната рибка е филипинското попче дълго 7 мм
  • Златните рибки могат да живеят над 20 години
  • Най- старата известна златна рибка е на 43 години
  • Хората изучаващи рибки имат интересно название- ихтиолози
Предлагам да преминем към важната част от тази статия, а именно нещата, с които трябва да се съобразите, ако искате да имате рибки.
Преди всичко идва аквариумът
  • Той трябва да бъде поставен на място, на което ще имате добра видимост, за да може да му се наслаждавате, но също така не бива това място да е много оживено тъй като ще стресира вашите домашни любимци.
  • Преценете колко и какви рибки искате да отглеждате. Когато вземете това решение споделете с продавача в зоомагазина и той ще ви насочи към правилния размер на аквариума. След това обмислете дали наистина имате място за такъв аквариум и ако се наложи направете компромис с броя на рибките.
  • Вашият аквариум трябва да притежава осветление, филтър, отоплителна система и други нуждаещи се от електричество приспособления, което означава, че когато избирате неговото място трябва да се постараете да има контакт наблизо.
  • Намерили сте точното място за вашия аквариум, сложили сте филтър, осветителна и отоплителна система? То тогава е време да го подготвите за първите му обитатели. Като за начало е важно да покриете дъното. За целта използвайте пясък или чакъл според вида рибки, които ще отглеждате ( отново трябва да се посъветвате с продавача в зоомагазина ). След това поставете орнаменти и водорасли. Това не само ще направи аквариума ви по- красив, но е и изключително важно за щастието на вашите любимци.
  • След всичко това е време да си вземете първите рибки. Започнете с малко на брой издръжливи представители ( например Гупи, Молинезия и Тетри ), които да подготвят водата и да създадат нужната бактерия, без която живота на повече или по- чувствителни рибки би бил немислим. Ако пък твърдо сте решили, че искате точно определен вид риби и нито една от "издръжливите" не отговаря на желанието ви ще трябва да циклирате водата в аквариума, което е сравнително дълъг и сложен процес. За него ще отделя цяла статия, но за сега попитайте в зоомагазина.
До тук всичко е добре, подготвили сте вашия аквариум по най- добрия начин и вече можете да се радвате на първите му обитатели. Дойде ред на съветите относно тяхното отглеждане.
  • Хранете вашите рибки по 2 пъти на ден с храна отговаряща на вида, който отглеждате. С времето вашите любимци ще започнат да ви свързват с храна и всеки път, когато се приближите до аквариума ще се изстрелват, за да ви "поздравят"
  • Количеството храна се определя от температурата на водата. Ако тя е сравнително висока можете да ги храните по- обилно, докато при ниска температура количеството храна също трябва да по- малко тъй като храносмилането им е забавено и преяждането често може да доведе до смърт
  • Не стряскайте рибите си и не чукайте по стъклото на аквариума, това ще ги научи да се крият когато сте наблизо и няма да може да им се насладите напълно.
  • Наблюдавайте вашите рибки докато се хранят. Гледайте за липса на апетит, промяна в цвета, наранявания и други необичайни явления, които могат да означават, че вашите рибки са болни или съжителството им е проблемно.
  • Решили сте, че сте готови да добавите нова рибка към вашия аквариум? Първо трябва да се съобразите с породата й. Някои породи не се "разбират" с други и не могат да живеят при определени условия. Ако вече сте направили това и е време да пуснете вашата нова придобивка в аквариума трябва да се постараете да я приспособите към него. Това става като първо развържете пликчето, в което е рибката и го оставите да плава на повърхността на водата в аквариума 5-10 минути. По този начин ще позволите на температурата на водата в пликчето да се изравни с тази на аквариума. След това малко по малко сменяйте водата в пликчето с тази от аквариума като не позволявате на първата да попада в аквариума. Когато смените цялата вода в пликчето, оставете рибката в нея за около 5 минути и след това я пуснете в новия й дом.
  • Почистването на аквариума и смяната на водата също са важен момент от отглеждането на рибките. За да не стресирате вашите любимци, сменяйте водата постепенно- по 15-20% на седмица. Почистването на аквариума включва седмично почистване на стъклото от налепи чрез скрапър и на грунда чрез сифон за почистване, месечно почистване на филтъра ( извършва се 2 седмици преди или след почистването на стъклото и грунда ) чрез изплакване и почистване на декорациите когато забележете, че те са мръсни.
Рибките са един отличен домашен любимец, който може да ви осигури нужното спокойствие след дълъг работен ден без да ви натоварва с постоянни грижи. Това ги прави страхотен избор за хора с натоварено ежедневие и за деца в ранна възраст, които все още не са способни да се справят с отговорността от отглеждането на куче или котка.
Ако имате въпроси моля не се колебайте да оставите коментар или да ни пишете на адрес liubimec1@gmail.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар